BLU-RAY: KNJIGA ŽIVOTA, animirani [osvrt Vendi Jukić Buča]

Knjiga života
The Book of Life (2014.)
Reel FX Creative Studios, Twentieth Century Fox, Chatrone, 2014.
Trajanje: 95 min.
Format: 1080p HD, 16:9, 2,39:1
Color: Color:
Jezici: DTS-HD Master Audio 7.1 engleski, španjolski 5:1, francuski 5:1, portugalski 5:1
Podnaslovi: engleski, hrvatski, srpski, slovenski…
Producent: Guillermo del Toro
Režiser: Jorge R. Gutiérrez
Glasove posudili: Diego Luna, Zoë Saldana, Channing Tatum, Ron Perlman
Porijeklo Blu Rayja: Češka

Knjiga života – Movie Site
The Book of Life – IMDb

Naslovnica Blu Rayja 'Knjiga života'

Naslovnica Blu Rayja ‘Knjiga života’

Animirani film ‘Knjiga života’ producirao je Guillermo del Toro, meksički redatelj (scenograf, pisac i producent) koji je prije deset godina svoju originalnost potvrdio kao autor i redatelj iznimnog, neobičnog i mračnog filma fantastike ‘Panov labirint’. Uz art filmove na španjolskom govornom području, del Toro je režirao i brojne mainstream filmove, poput ‘Blade II’ (2002.), ‘Hellboy’ (2004.) i ‘Hellboy II’ (2008.) te ‘Pacific Rim’ (2013.) te producirao igrane i animirane filmove (‘Kung Fu panda 2’ i ‘Puss in Boots’ iz 2011. godine). Njegovi filmovi uglavnom su (znanstveno)fantastični i horror uradci inspirirani bajkama i mitološko-religijskim motivima. Intenzivno korištenje specijalnih efekata te kombiniranje igrano-animiranih sekvenca omogućuje mu ekspresiju fantastičnih zamisli. Bogata, gusta i detaljna tekstura vizualnog filmskog identiteta, definira i ističe njegov prepoznatljiv umjetnički stil. Stoga će upućeni gledatelj, i bez prethodnog saznanja, već s prvim trenucima ‘Knjige života’ pretpostaviti da Guillermo del Toro ima neku ulogu u tom projektu.

Precizna kompjuterska animacija, bezbroj vizualnih elemenata usavršenih detalja, intenzivne boje te brza i efektna radnja glavne su karakteristike ovog filma. S obzirom da je nabrojene elemente teško uskladiti, a da za posljedicu nema izgled kiča, ovo rizično kombiniranje postignulo je u ‘Knjizi života’ pravi omjer. Doduše, oni kompilirani elementi više-manje preuzeti iz nekih drugih filmova, poprilično su uočljivi te se za koncept ne može konstatirati potpuna originalnost. Tako se u glavnom negativcu Xibalbi prepoznaje Had iz Disneyevog ‘Herculesa’, svjetovi mrtvih jamačno su inspirirani svijetom mrtvih u Tim Burtonovom ‘Nightmare before Christmas’, a brojna simbolika preuzeta je iz religijskih i mitoloških motivika.

Radnja je prezentirana iz perspektive kustosice, kojoj za meksičke mitove i legende uspije zainteresirati grupu školaraca u posjeti muzeju, pripovijedanjem priče iz Knjige života. Knjiga sadrži sve priče na svijetu, a odabrana pripovijest biva vizualizirana didaktičkim drvenim lutkicama, radi čega su i likovi u priči prikazani u toj formi. Vladari svjetova umrlih, Onih koje se sjećaju (Land of the Remembered) u kojem prevladavaju pjesma, ples i veselje te Zaboravljenih (Land of the Forgotten), u kojem se manifestiraju jedino tuga, čemer i jad, su La Muerte i Xibalba. Ova božanstva se oklade koji će od dvojice dječaka oženiti djevojčicu Mariu u koju su zaljubljeni. Manolo je strastveni i emocionalni romantičar kojemu srce ne dozvoljava djelovati protiv osobnih uvjerenja, iako mu okolina nameće drugačije zahtjeve. Baš kao i Joaquin, koji svoju proslavljenu hrabrost i srčanost duguje Xibalbovoj magičnoj medalji, zaljubljen je u Mariu. Maria je djevojčica koja se bori za prava potlačenih i uživa u igri sa spomenutim dječacima, radi čega, po nalogu oca, mora otputovati na školovanje u Španjolsku. Po njezinom povratku nakon brojnih godina izbivanja, svo troje je stasalo u iznimne mlade ljude i započinje natjecanje za njenu ruku. Naizmjenično se prikazuju scene u Muzeju, u kojima školarci ne samo pozorno slušaju, već se i osobno involviraju u cijelu radnju, pretpostavljaju ishod i brinu za protagoniste, i scene pripovijetke.

Dio stražnjeg dijela omotnice Blu Rayja 'Knjiga života'

Dio stražnjeg dijela omotnice Blu Rayja ‘Knjiga života’

Iako se radnja odvija u Meksiku (kao centru svijeta), film je originalno sinkroniziran na engleski jezik. Nedosljedno je provdena karakterizacija naglaskom, pa neki Meksikanci tečno govore engleski, dok neki imaju intenzivan španjolsko-meksički naglasak. Meksička provinijencija likova naglašena je brojnim načinima – izgledom, frizurom, odjećom, modnim dodacima, karakterom, načinom i stilom života, pjesmom, zanimanjima, običajima i ponašanjem. Isto tako, ‘tipično’ su okarakterizirana glavna božanstva – La Muerte kao poštena i dobra žena koja usprkos Xibalbinim spletkama i neiskrenosti svome mužu prašta (kako se i dolikuje jednoj ženi), dok je Xibalba sebi usmjeren alfa male motiviran samo za ostvarenje vlastitih ciljeva, ne birajući sredstva (kako se i očekuje od sposobnog muškarca). Ovdje sam, primjećujete, malo cinična  Xibalba nije posebice emocionlano vezan uz La Muerte, osim kad mu to odgovara i može izvući iz nje neke koristi, a da su muž i žena saznaje se naknadno, izrijekom. Obojica mladića, Manolo i Joaquin, posjeduju brojne pozitivne karakteristike, ali se Maria zaljubljuje u pjesnika/pjevača Manola koji je u nju zaljubljen na način da njezine potrebe stavlja ispred svojih, dok je pomalo nategnuta Joaquinova zaljubljenost u samog sebe. No, morala se izraziti distinkcija između dvojice stasitih mladića i opravdati Mariin izbor. Filmom se promoviraju pozitivne vrijednosti, poput ljubavi, iskrenosti i poštenja te osuđuju njihove suprotnosti, iako bez velikih posljedica za negativce.

Soundtrack obuhvaća obrade poznatih hitova u funkciji ilustriranja pojedinih scena te originalnu glazbu.

Blu-ray izdanje nije objavljeno u Hrvatskoj, a nije igrao niti u kinima, iako je bio najavljivan. Nije objavljen niti u DVD formatu.

Dodaci sadrže:
– kratki film ‘The Adventures of Chuy’ (Chuy je prase koje je Maria oslobodila iz tora i u kratkom filmu prikazani su njegovi doživljaju prije nego je zatvoren s drugim prascima),
– Closer, Look at the Book of Life
– The Music of Life
– Digital Carpenters, Behind ‘The Book of Life’ at the Real Fx
– Music Machine
– ‘No Matter Where You Are’ Music Video by Us the Video
– Audio Commentary by Jorge R. Gutiérrez
– Gallery
– Theatrical Trailer
… bez hrvatskih titlova.

Vendi Jukić Buča

U Zagrebu, 29. veljače 2016.