LINCOLN, biografski [osvrt Robert Jukić]

Lincoln
Lincoln (2012.)
DreamWorks Pictures, 2012. / 2013., Continental film
Trajanje: 150 min.
Format: 1080 Visoka Razlučivost 16:9, 2,40:1
Color: Color
Jezici: engleski 7.1; španjolski 5.1; portugalski 5.1; češki 5.1; mađarski 5.1; poljski 51; tajski 5.1; turski 51.
Podnaslovi: hrvatski, slovenski, srpski, engleski, španjolski, portugalski (Brazil), arapski, bugraski, kineski, češki, grčki, hebrejski, mađarski, islandski, indonezijski, malajski, mandarinski, poljski, portugalski, rumunjski, tajski, turski,vijetnamski
Redatelj: Steven Spielberg
Glume: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones, John Hawkes, Jackie Earle Haley, Bruce McGill, Tim Blake Nelson, Joseph Cross, Jared Harris, Lee Pace, Peter McRobbie
Zemlja: SAD
Distributer: Continental film
Dajpet.com

Lincoln – Movie Site
Lincoln – IMDb

Naslovnica blu rayja 'Lincoln'

Naslovnica blu rayja ‘Lincoln’

Steven Spielberg već se u nekim svojim ranijim filmovima osvrnuo na temu ropstva (‘Boja purpura’, ‘Amistad’), a sada pokazuje kako je došlo do ukidanja ropstva u Americi, zemlji koja se u međuvremenu (auto)kvalificirala za svjetsku zaštitnicu ljudskih prava. Najzaslužniji za to je (prema povjesničarima) američki predsjednik Abraham Lincoln koji se za vrijeme Građanskog rata uporno zalagao za izglasavanje 13. amandmana na američki Ustav kojim se ukida ropstvo. Iz današnje perspektive tako nešto ne izgleda prezahtjevna misija, ali u onim vremenima i okolnostima to nije bilo lako ni najviše pozicioniranom političaru, jer su u američkom Kongresu protiv tog amandmana bili ne samo zastupnici oporbe i neki nezavisni zastupnici, već i pojedini članovi vladajuće stranke. Spileberg se u svome ‘Lincolnu’ bavi samo s tim aspektom Lincolnove biografije, a ako želite saznati nešto više o Lincolnu i njegovim aktivnostima prije inauguracije za predsjednika, pa i za vrijeme predsjednikovanja, pogledajte film ‘Abraham Lincoln: Lovac na vampire’ (objavljen na DVD-u i Blu Ray-u).

Prizor iz filma 'Lincoln'; Fotografiju ustupio CF

Prizor iz filma ‘Lincoln’; Fotografiju ustupio CF

Stevena Spielberga ne zanimaju spektakularne scene bitaka američkog Građanskog rata, iako i toga ima u filmu, već ‘dvorske igre’ oko Trinaestog amandmana. Koliko je to bio zahtjevan posao, i kojim su se metodama morali služiti Lincoln i njegovi najbliži suradnici kako bi ‘uvjerili’ neodlučne zastupnike, pa i one koji su se javno protivili donošenju tog Amandmana, Spielberg prikazuje gotovo u stilu i na način raskošne kazališne predstave, iako film nije nimalo statičnog kazališnog ugođaja. Film je nastao prema knjizi Doris Kearns Goodwin, američke književnice koja se specijalizirala za biografije američkih predsjednika. Odlična glumačka ekipa (vidi casting!) na čelu s Danielom Day-Lewisom kao Abrahamom Lincolnom vizualizira političare tog razdoblja, koji se gotovo ne razlikuju po načinu razmišljanja od današnjih političara, ali koji su bili otvoreniji i duhovitiji u iznošenju svojih argumenata kojim brane svoje ili napadaju tuđe stavove. Najveći prijepor oko ukidanja ropstva nije bilo humano, već političko pitanje: ukoliko oslobođeni crnci dobiju pravo glasa, hoće li doći do poremećaja u izbornom sustavu?

Stražnja strana blu rayja 'Lincoln'

Stražnja strana blu rayja ‘Lincoln’

U proteklih nekoliko godina Spielbergov redateljski opus vrlo je neujednačen, od promašenog ‘Indiane Jonesa i Kraljevstva kristalne lubanje’ (2008.), izvrsnog animiranog ‘Avanture Tintina’ (2011.) do pretenciozne ratne epopeje iz perspektive konja (‘Put rata’, 2011.). ‘Lincoln’ pokazuje Spielbergov povratak u provjerene redateljske vode s naglašenim društvenim angažmanom, ovaj put u prikazivanju američke povijesti i mračnih sila koje su Ameriku mogle odvesti u nekom drugom smjeru. Jedan od značajnijih Spielbergovih filma koji se ne bi trebao propustiti, pogotovo ne u blu ray izdanju, na kojem neki od dodataka detaljnije govore o Lincolnu i pojašnjavaju uvjete pod kojima je ukinuto ropstvo.

Blu Ray dodaci:
• Ekskluzivni pogled na snimanje filma
• Putovanje ka Lincolnu
• Građenje prošlosti
• U društvu s likom
• Povijesna tapeta: Richmond, Virginia
• Život s Lincolnom
• Lincolnovim koracima

Zagreb, 25.06.2013., Robert Jukić