AMERIČKI GANGSTER, krimić [osvrt Robert Jukić]

Američki gangster
American Gangster (2007.)
Universal, 2007. / 2011., Universal
Trajanje: 157 min. + 176 min.
Format: 1080 HD 16:9, 1,85:1
Color: Color
Jezici: DTS-HD Master 5.1 engleski, …
Podnaslovi: hrvatski, slovenski, …
Redatelj: Ridley Scott
Glume: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez, Malcolm Goodwin, Ruby Dee, Ruben Santiago-Hudson, Carla Gugino, Skyler Fortgang
Zemlja: SAD

Američki gangster – Wikipedia
American Gangster – IMDb

Naslovnica Blu Raya 'American Gangster'

Naslovnica Blu Raya ‘American Gangster’

Blu Ray izdanje ‘Američkog gangstera’ Ridleyja Scotta na jednom disku sadrži dvije verzije filma, kino i produženu, tako da Scottovi fanovi (kao i svi ostali ljubitelji odličnog kriminalističkog filma) imaju užitak gledati više od onoga što su mogli gledali u kinima.

Američki gangster ; Ustupio Arhiv

Američki gangster ; Ustupio Arhiv

Žanrovski raznovrstan Ridley Scott podjednako se snalazi i u povijesnom spektaklu (‘Gladijator’) kao i SF-u (‘Blade Runner’ i ‘Alien’). Nakon blijede romantične drame ‘A Good Year’ (2006.) prihvatio se snimanja gangsterskog epa ‘Američki gangster’ u najboljoj tradiciji Francisa Forda Coppole, čak i upotrebljavajući Coppolin karakteristični stil paralelnih radnji iz ‘Kumova’. Scottov pristup ipak se izdvaja od Coppolinog ili Scorsesejevog koji seciraju glavne američke mafijaške struje. Ridley Scott govori o crnom njujorškom gangsteru Franku Lucasu (uvijek odličan Denzel Washington) koji je prema pravilima slobodnog tržišta (a zna se koja su njegova obilježja) i tržišnog natjecanja (i tu treba postaviti znak pitanja) konkurentski nastupio na njujorškim ulicam,a nudeći daleko kvalitetniju i jeftiniju drogu.

Bilo je vrijeme Vijetnamskog rata, i Lucas je direktno u suradnji s američkom vojskom dovozio (čitaj švercao!) u Ameriku vrhunsku drogu. Mafijaškim moćnicima to se nije svidjelo i pokušali su ‘srediti’ konkurenciju. Poseban policijski odjel pod vodstvom upornog detektiva Richieja Robertsa (Russell Crowe) znao je da se nešto događa na ulicama New Yorka, ali nisu znali tko stoji iza toga sve dok se Frank Lucas nije počeo pojavljivati u javnosti i time izazvao njihovu pažnju. Zanimljiv je završetak karijere Franka Lucasa, ali to vam nećemo reći, to saznajte iz filma. Nakon opsežne istrage zbog mita i korupcije iz njujorše policije maknuto je skoro 70% policajaca! To nije vrijeme ‘Serpica’, ali još uvijek pošteni policajci (koliko god to idealistički zvučalo) nisu bili junaci u krugovima svojih neposrednih kolega. Jedan od boljih filmova Ridleyja Scota.

Blu ray dodaci:
– Deleted Scenes, trajanje 3′ 45”
– Uncovering the Past: The Real Frank Lucas and Richie Roberts, trajanje 4′ 48”
– Fallen Empire: Making ‘American Gangster’, trajanje 1h 18′ 21”

Zagreb, 18.01.2014. Robert Jukić